Wat is consulting precies?

Enkele van de belangrijkste coachingvaardigheden

Een coach is iemand die mensen begeleidt die een bepaald doel voor ogen hebben. Bij het bereiken van doelen zitten vaak obstakels, beperkende overtuigingen en gedachten in de weg. Coaching helpt om die obstakels weg te halen, te leren wie je bent en wat er nodig is om je volle potentieel uit jezelf te halen.

In sport is het hebben van een coach de normaalste zaak van de wereld, maar ook in het bedrijfsleven en bij werknemers wordt steeds vaker coaching ingezet voor persoonlijke ontwikkeling of carrièreplanning. Persoonlijke groei is een belangrijk onderdeel voor veel mensen in de zoektocht naar geluk en balans in het leven en in werk. Wat heeft een coach nodig aan essentiële coachingsvaardigheden om iemand te begeleiden naar succes? Wat moet een coach kunnen?

Overzicht creëren en luisteren met empathie
Wat een goede coach moet kunnen is helder krijgen wat de vraag van de cliënt echt is en daar een meetbaar, realistisch, tijdsgebonden plan aan koppelen. Dat vergroot de kans op succes omdat je onderweg de voortgang kunt meten en meer kunt focussen op het resultaat.
Oprecht luisteren en de ander willen begrijpen is een sleutel tot het scheppen van een vertrouwensband, waardoor je dieper bij de kern van het probleem komt. Door je in te leven in de gedachten en gevoelens van de coachee (de persoon die gecoacht wordt) krijg je meer inzicht en ben je een betere coach.

Goede vragen stellen en feedback durven geven
Goede coaches stellen goede vragen. Goede vragen zijn vaak open vragen die ruimte bieden aan een uitgebreid antwoord. Op het moment dat een coachee een diepere vraag moet beantwoorden wordt er meer nagedacht en worden andere delen van de hersenen aangeroepen. Daarbij wordt vaak ook zelf het antwoord gevonden.
Als je een coach bent moet je in staat zijn om jouw bevindingen op een positieve, niet oordelende manier over te brengen. Daarbij moet je altijd het einddoel in zicht houden. Voor het vertrouwen en de persoonlijke ontwikkeling en groei is constructieve feedback een must, maar wel zo dat de ander zich niet aangevallen of beledigd voelt. Focus altijd op gedrag en op waar de groeikansen liggen in plaats van te zeggen wat er allemaal niet goed is.

Persoonlijke ontwikkeling
Coachingsvaardigheden leren en jezelf als coach continu blijven ontwikkelen is belangrijk wil je een goede coach kunnen zijn. Het is noodzakelijk om te leren hoe je zelf in elkaar zit, regelmatig aan zelfreflectie te doen, zo kun je anderen nog beter ondersteunen het beste uit zichzelf te halen. Een bedrijf dat daarbij bijvoorbeeld kan helpen is de HRD Groep (hoofdkantoor).